Jeg har længe gerne ville skabe et fællesskab indenfor vidensdeling i hesteverdenen, og jeg har generelt synes, der manglede noget rigtig fedt ’kom og lær en masse om din hest og bliv hygget om imens’ for ryttere og hesteejere, som ikke nødvendigvis involverer OL-ridning eller elitesport.
Vi har prøvet os lidt frem med webinarer i løbet af 2021 og starten af 2022 og det har givet os et rigtig godt indtryk af, hvilke webinarer, der var størst interesse for, og som det måske gav mening at fortsætte med ude i den virkelige verden.
Til vores aller første live event (vi kalder det vores første pandekage) faldt valget på Rachaël Draaisma fra Holland. Hun er kvinden bag bøgerne ’Language Signs & Calming Signals of Horses’ og ’Scent Work for horses’, og har brugt adskillige timer på at studere heste på filmoptagelser i forskellige dagligdags situationer for at kortlægge de typiske signaler, hestene bruger til bestemte formål og hvad de betyder.
Med sin baggrund som adfærdskonsulent for hunde og hundeejere, har Rachaël været bevidst om fordelene med Scent Work for hunde (hundens lugtesans), og har med stor succes forsket i den samme mentale stimuleringsform til heste også.
Calming Signals er – som navnet antyder – hestens beroligende signaler. Signalerne fortæller dig noget om hestens stress- eller konfliktniveau, og giver dig en mulighed for at tilpasse miljøet eller en specifik læringssituation, så din hest er så komfortabel som muligt under håndtering og i ridning.
Hvis ikke du selv har været den, der holdt i snoren på hesten, som bare ikke vil gå op i traileren efter stævnet, så har du med stor sandsynlighed set en anden, der har stået i den her situation. Du har set hestens ejer blive mere og mere frustreret over den tilsyneladende usamarbejdsvillige hest, og måske har du også set håndteringen af hesten blive mere og mere hårdhændet ved brug af højere og højere pres – et regulært skænderi imellem hestens ejer og hesten.
Måske har du lagt mærke til, at hesten flere gange har vendt ansigtet væk fra traileren, eller at den har drejet hele halsen (og måske kroppen) væk fra traileren.
Selvom den ikke ligefrem er stukket af fra trailersituationen, så er disse signaler en helt klar besked til rytteren eller hesteejeren om, at hesten er overvældet af situationen og har brug for en pause eller time out. Hvis hesteejeren i sin stædighed fastholder, at hesten for enhver pris bare må og skal ind i den forbandede trailer, så har vi opskriften på en stejlehest foran trailerrampen, eller en runaway-hest på stævnepladsen. Det kan godt være, at hesten blev læsset og kom hjem til stalden igen, men den har fået en negativ kobling til læssesituationen, og det bliver med stor sandsynlighed ikke sjovt at få den med hjem fra stævne næste gang, når den på ny skal læsses.
Når vi (eller hesten) er stressede i en træningssituation, stiger både stresshormonet cortisol og frygtcentrene i hestens hjerne er aktiveret. Rachaël forklarer, at cortisol niveauet stiger, både når hesten lærer nye ting uden at have en negativ oplevelse undervejs, ligesom cortisol niveauet stiger i læringssituationer, hvor hesten samtidig er bange eller forsøger at komme ud af situationen. Hele forskellen ligger i “negative emotion and high tension”, og vil efterlade både os og hesten med spøgelser og skygger, hver gang vi sætter hesten i en lignende situation. Det er ikke ønskeligt for hverken os eller hesten.
Selvom disse konfliktsignaler og adfærdsmønstre er meget tydelige, så viser hesten også små signaler længe før en situation eksploderer eller bliver rigtig ærgerlig.
Signalerne er ikke alene eller udelukkende et udtryk for stress eller ubehag hos hesten. Signalerne bruges også hestene imellem, når du f.eks. introducerer en ny hest til flokken, hvor den nytilkomne hest fortæller alle de andre, at ”hey guys. I come in peace. Please don’t kick my ass”, for at minimere aggressioner eller konflikter fra de andre heste, der skal møde den nye.
Signalerne er således et værktøj for hesten til at møde andre heste uden at komme i konflikt med dem.
De andre heste i flokken fortæller også den nye hest, om den gerne må komme tæt på, eller om den gerne lige må holde afstand til at begynde med.
For at bevare husfreden, så at sige.
Rachaël lægger meget vægt på, at vores heste i deres dagligdag generelt er meget lydige og fredelige, når de omgås os mennesker eller bliver brugt til ridning. Hvis vi, der håndterer hestene, bliver oplært i de forskellige Calming Signals og hvad de betyder i særlige situationer og kontekster, kan vi både højne sikkerheden for os og hestene, men vi kan i den grad også afkode, om det, vi byder hesten, er helt ok med den, og om den i øvrigt trives i sit miljø (både ude og hjemme).
Det giver os mulighed for at justere opgaverne, vi giver vores heste, så hesten bliver sat i de bedste rammer for at modtage ny, positiv læring og huske den. Og det giver os som trænere og hesteejere et endnu større ansvar for succesraten i de læringssituationer, vi sætter hesten i.
Hvis du er Lucky Luke, så er Scent Work helt afgjort Jolly Jumper i din hestetræning. Det her er simpelthen så undervurderet et værktøj i hele hest-og-rytter-forbindelsen, at du bare MÅ prøve kræfter med det.
(Jeg er kattemenneske, så jeg har muligvis været sat ekstra langt tilbage i hestetraileren med Scent Work og de fede bonusser, brugen af Scent Work medfører – bær over med min begejstring, men det her er så mega fedt og et helt nyt territorie for mig!)
Hvis vi kigger på depressive mennesker, så har de ofte det tilfælles, at de har et lavt dopamin niveau i hjernen. Dopamin er det hormon, der blandt andet giver dig følelsen af glæde, motivation og drive. Underskud af dopamin i hjernen har mange negative konsekvenser for vores helbred; blandt betyder lave dopaminniveauer i vores hjerner, at vi har dårligere søvn, dårligere hukommelse, manglende glæde og humørsvingninger, ondt kroppen, musklerne og så videre.
Ser vi på hestene, så er konsekvenserne af for lidt dopamin i hjernen meget lig dem, der gælder for os mennesker.
Når vi for eksempel ordinerer boksro til en skadet hest, kan vi godt have lyst til at hænge alt muligt gejl op i boksen for at hesten ikke keder sig eller begynder at skade sig selv med vævning, at sparke på væggen eller andet, når staldkammeraterne bliver trukket på fold lige for næsen af hesten, som skal have boksro.
Men ligesom at en Jack Russel terrier kan lege hent-en-bold i tid og al evighed (med kæmpe cortisol-niveau til følge), betyder legetøj i boksen ikke, at hesten bliver gladere og roligere af at slå til en bold.
En hest i boksro har brug for mental stimulering, som øger niveauet af dopamin og følelsen af velvære, nu da den ikke kan komme ud og bruge sig fysisk. Og det er her, at Scent Work kommer ind i billedet.
Scent Work sætter hestens allerede fortrinlige lugtesans i spil med at løse en opgave, og når hesten finder den gemte pose snacks eller noget andet på ridebanen eller i området omkring stalden (find selv på sjove locations til at lege i), udløser arbejdet rigeligt med dopaminer hos hesten. Man udelukker det mere transaktionsbaserede ”hvis du gør sådan, så holder jeg op med/eller så gør jeg sådan for dig.”
Uanset om din hest er vild med godbidder i mini-størrelse, grøntpiller, selleri stænger, rødbeder eller hvad det nu måtte være, så kan du bruge det aktivt som motivation for hestens aktive (og lykkebringende) søgning efter dufte.
Rachaël talte meget om hestens glæde ved at arbejde og hvordan vi ved netop at have glæden i fokus, når vi planlægger arbejdet og træningen, kan få så meget mere ud af samværet med hinanden. Selv vil vi nok også hellere køres over af en minilæsser end at sidde på et arbejde eller med en opgave, som virker meningsløs eller hvis vi hele tiden får skældud af chefen, så vi ikke kan overskue at møde op på arbejdet den næste dag.
Når vi har med heste at gøre, er det vores vigtigste opgave at sørge for, at den oplever glæde og succes ved arbejdet. Vi får så meget af hestene, som gerne vil behage og adlyde os langt det meste af tiden. Og når vi virkelig anerkender, at vi som hesteejere har placeret hesten som hovedperson i vores personlige drømme og ambitioner, og i rammer, vi selv har bestemt for den, kan vi også tage det fulde ansvar for hestens glæde ved at gå på arbejde. Dette kan vi gøre ved at inkludere scenarier, der ikke så meget handler om, hvad vi som hesteejer eller ryttere FÅR her og nu i løbet af en session, men mere om hvad vi kan GIVE hesten på en session uden at bede om noget til gengæld lige nu og her.
Fri for frustrationer De fleste af os har prøvet at stå i situationer med vores…
Kunne du tænke dig at blive guidet og ført igennem hestens non-verbale kommunikation, så du…
Hun er jo en rød hoppe. Så det er derfor, hun er strid. Engang troede…
Hør hvad testrytterne mener WEBINAR søndag den 8. maj kl. 20:00 - 21:15Hvis du er…
Vi holder løbende onlineforedrag med specialister i hesteverdenen - og somme tider lægger vi en…
3-dages foredrag og workshop med Rachaël Draaisma på Sjælland Calming Signals - Scentwork - i…